Komentář: O čem sní Nabíl Šaʿát

„Musíme vám zase začít unášet letadla a ničit letiště, abyste se začali zajímat o naše problémy?“, ptá se Nabíl Šaʿát, bývalý palestinský ministr zahraničí a jeden z možných nástupců Mahmúda Abbáse v úřadě prezidenta úřadu Autonomie. V rozhovoru s televizí Al Avdá tvrdil, že Američané jsou jako prostředníci k ničemu a že Evropanům by bylo „jedno“, kdyby zahynuli všichni Syřané - kdyby nebylo došlo k tomu, že uprchlíci zaplavují Evropu, mění její „rasové“ složení a pašují tam teror Islámského státu, jako se stalo ve Francii.

Šaʿáta frustruje, že konflikt mezi Izraelem a Palestinci, už léta vězí ve slepé uličce. Touží po tom, aby mírové rozhovory dostaly mezinárodní charakter, aby se na nich podílela Francie, Německo, USA, Rusko, Indie, Brazílie i Čína - jenom ne Egypt.

Jako důvěrný znalec mezinárodního jeviště ví, že z toho nic nemůže vzejít. Ba co hůř: zdá se, že se bývalý ministr zahraničí ohlíží po „dobrých starých časech“, kdy Jásir Arafat a jeho kumpáni z Organizace pro osvobození Palestiny koncem šedesátých let svými únosy letadel a mezinárodním terorem upozornili svět na fenomén „Palestina“. Obětmi se stali především neizraelci. K této kampani patřil i teroristický útok izraelské sportovce na olympijských hrách v Mnichově roku 1972.

Arabové na někdejším britském mandátním území si právě (v roce 1968) začali říkat „Palestinci“ a dožadovat se „práva na sebeurčení“. Zatímco Němci tehdy „právem na sebeurčení“ chápali opětné sjednocení, zbytek světového společenství se naplno postavil na stranu Arafatových „spravedlivých“ požadavků. Aniž by se dál ptal, co za nimi vězí, odměnil jej právem vystoupit v roce 1974 před OSN a uznáním jeho OOP (do té doby odsuzované jako „teroristická organizace“), jakož i tajnou smlouvou (například se Švýcarskem).

Šaʿátovi zřejmě ne a ne dojít, že dnešní svět má naléhavější problémy než „vyřešení“ nepříjemného konfliktu s Izraelem. Kdyby OOP zase začala s teroristickým přepadáním letadel, jen aby na sebe přitáhla „pozornost“, byl by to konec úřadu Autonomie. I sny o dvoustátovém řešení by se rozplynuly jako dým. Vyhrožování únosy letadel a mezinárodním terorem svědčí o nezralosti a nezodpovědnosti. A když opětovně hlásá jeden z předních palestinských politiků, dělá to dojem, jako by vyhlašoval bankrot.



© Ulrich W. Sahm
Překlad: Ivana Kultová

24. 2. 2016