Ekumenická rada církví v ČR

Donská 370/5

101 00 Praha 10

Mobil: 775 181 279

E-mail: erc@ekumenickarada.cz

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Praha 1. prosince 2014

 

Prohlášení delegátů 11. Valného shromáždění Ekumenické rady církví v České republice

 

V posledních měsících členové křesťanských církví a náboženských společností s obavami sledují nebývalou krutost, s níž bojovníci tzv. islámského státu postupují proti křesťanům a jiným neislámským menšinám. Syrští křesťané i jejich souvěrci v Iráku a Libanonu se ocitli na pokraji vyhubení. Islámský stát, který vede bojovou kampaň na území Sýrie a Iráku, likviduje všechny, kdo nepatří k radikálním vyznavačům islámu. Do skupiny určené k vyhlazení patří především křesťané. Nestačí-li uprchnout z míst, která islámský stát obsadil, jsou muži popravováni, z mladších žen se stávají sexuální otrokyně. Islamisté zahájili v okupovaných oblastech konečné řešení křesťanské otázky.

Protože jsme od představitelů církví Blízkého Východu obdrželi naléhavou výzvu, kterou podepsali v široké shodě, nemůžeme jinak než vám jejich dopis postoupit s prosbou, abyste ve shodě s ostatními zeměmi přispěli k zastavení rozpínavosti islamistů a účinně pomáhali ukončit genocidu.

Víme, že vaše možnosti nejsou velké, ale přece jen stojíte v čele země, která ještě nedávno sama těžila z pomoci a solidarity jiných, protože politické dění v zemi určovala ideologie vládnoucí strany. Z toho důvodu se domníváme, že výrazná pomoc a jednoznačné projevy solidarity těm, kdo se pro své přesvědčení a pro svou víru nalézají     v ohrožení života, jsou vyjádřením vděčnosti za podporu, které jsme se kdysi těšili i my.

S lítostí sledujeme nepřesvědčivá a nejednoznačná vyjádření čelných představitelů naší země vůči politickému útlaku jiných režimů a ideologií. Mrzí nás, že přestáváme být vnímáni jako země, která si uchovala cit pro bolest druhých. Proto vás jménem křesťanů sdružených v církvích Ekumenické rady v České republice naléhavě žádáme, abyste ve své zahraniční politice brali větší zřetel na situaci utiskovaných a pronásledovaných, pokoušeli se ve zmíněných oblastech pomoci trpícím a při svém rozhodování se jednostranně neřídili pouze ekonomickou výhodností.

Ujišťujeme vás, že nezůstáváme pouze u výzev určených vám. Sami ve svých církvích, mnohdy ve spolupráci s přáteli a institucemi za našimi hranicemi, pořádáme sbírky na pomoc utiskovaným a vyháněným skupinám lidí. Blížící se zima je hrozbou, že ti, které nezahubí islamisté, podlehnou nepříznivým přírodním podmínkám. S tím naléhavějším voláním se na vás obracíme. Z hlediska víry, která nás nese, víme, že odpovědnost, již v tuto chvíli nesete, je obrovská. V hodnocení vaší náročné práce nakonec nemusí hrát nejvýznamnější roli to, kolik jste splnili ze své agendy, ale to, co jste vykonali pro záchranu trpících a ohrožených na životě. Bolest lidí ve světě je veliká a my jako národ nezaslouženě obdarovaný svobodou i prosperitou musíme, vedeni vaším příkladem, prokázat velkorysost srdcí.

Přijměte náš pozdrav i nabídku spolupráce. Jsme v kontaktu s řadou představitelů církví zmíněné oblasti a jsme připraveni získané informace uplatnit tak, aby pomoc mezi ohrožené přicházela efektivně a cíleně. I prostřednictvím svých sociálních služeb jsme schopni organizovat pomoc a zajištění těm, kdo by u nás získali klidné podmínky k životu do doby, než se situace v jejich zemi zklidní.

Přejeme vám vše dobré. Buďte si jisti tím, že kdykoliv sloužíte pokoji a smíření mezi lidmi, provázejí vás naše modlitby a prosby o Boží požehnání.

 

S přáním všeho dobrého

Delegáti 11. Valného shromáždění ERC

 

V Praze 27. listopadu 2014

Příloha:  Naléhavá výzva Ústřední rady Evangelikálního společenství Sýrie a Libanonu